Winkelwagen

Inspiratie voor gordijnen voor de babykamer

Inspiratie voor gordijnen voor de babykamer

De leukste gordijnen voor jouw baby

Is er een kleintje op komst? Dan wil je de babykamer met zorg inrichten. Het moet mooi worden, maar ook weldadige nacht- en dagrust bieden aan je kind.

De gordijnen vormen een belangrijk onderdeel in de stoffering en styling van de nieuwe babykamer. Ze vervullen daarnaast een belangrijke functie op de babykamer: de juiste gordijnen voor de babykamer helpen je kindje om goed (door) te slapen, ook als het overdag licht is.

Welke gordijnen voor de babykamer?

In principe passen alle soorten gordijnen mooi in een babykamer. Wel zijn er een paar zaken die handig zijn om rekening mee te houden wanneer je gordijnen voor de babykamer gaat uitzoeken:

  • Komt je raam (bijna) tot de grond of heb je een raam vlak naast de commode, bedenk je dan dat je kindje ook in aanraking komt met je raamdecoratie. Het kan dan handig zijn om voor zachte raamdecoratie te kiezen. Aluminium jaloezieën of houten jaloezieën kunnen bijvoorbeeld best hard aankomen als je kind ertegenaan spartelt.
  • Als je kind bij de gordijnen kan, kun je je verder afvragen of het handig is als je je gordijnen in de babykamer kunt wassen of kunt afnemen met een vochtige doek.
  • Draag er zorg voor dat baby’s en andere kinderen niet bij de bediening van je gordijnen in de babykamer kunnen komen. De koordjes van een rolgordijn of vouwgordijn moeten niet in kinderhanden terecht kunnen komen. Dat geldt ook voor de afstandsbediening of wandschakelaar van elektrische raamdecoratie. Als je kleine kinderen in huis hebt, zorg dan dat de bediening van raamdecoratie zich op ten minste 150 cm van de grond bevindt. Zo kunnen kleine kinderen er sowieso niet bij.

Gordijn voor de babykamer uitzoeken: waar moet ik op letten?

  • Wil je de babykamer kunnen verduisteren? Kies dan in de babykamer voor een gordijn van verduisterende stof. Een verduisterend rolgordijn is bijvoorbeeld geschikt voor in elke slaapkamer. Wil je de keuze hebben tussen het geheel verduisteren van het raam voor de babykamer geheel verduisteren of alleen het zicht van buiten wegnemen, maar wel licht naar binnen laten vallen? Combineer dan verduisterende raambekleding met (semi-)transparante raambekleding, bijvoorbeeld een verduisterend vouwgordijn met in-between overgordijnen.
  • Kan isolatie van geluid of warmte handig zijn in je babykamer? Ligt de slaapkamer van je baby op het zuiden? Of is er veel verkeer en rumoer dat doordringt tot in de kamer van je baby? Dan kan isolerende raambekleding een slim idee zijn. Onze honingraat plisségordijnen zijn bijvoorbeeld zo gemaakt dat ze niet alleen licht wegnemen, maar ook een geluids- en warmte-isolerende functie hebben.
  • Wil je dat de gordijnen ook over tien jaar nog kunnen? Een babystofje met een wolkjespatroon is leuk voor op de babykamer, maar als je kind groter wordt, kan het kinderachtig worden. Door nu voor een neutrale stof te kiezen, gaan de gordijnen in de babykamer langer mee: ze zijn ook straks nog mooi op de kleuter- en tienerkamer.
  • Hoe lang wil je plezier hebben van de gordijnen in de babykamer? Juist in de babykamer doe je de gordijnen meerdere keren per dag open en dicht. Ook is het niet vreemd als je kinderen de gordijnen gebruiken om te spelen: ze verstoppen zich erachter of vinden het leuk om ze zelf dicht te doen. Door voor een hoogwaardige stof te kiezen en voor een goede kwaliteit motor bij elektrische raambekleding, kunnen de babykamergordijnen tegen een stootje. Ze worden niet smoezelig en blijven lang mooi, ook als ze veelvuldig gebruikt worden en de kinderen ermee spelen.

Gordijnen voor de babykamer: onze tips:

Tip #1: Lekker slapen met verduisterende gordijnen voor de babykamer.

Een zonverduisterend gordijn blokkeert het daglicht en zorgt voor een goede nachtrust. Dat geldt voor volwassenen, maar ook zeker voor baby’s en kinderen. Juist omdat kleine kinderen ook vaak overdag nog slapen, is het verstandig om voor verduisterende rolgordijnen in de babykamer te kiezen.

De verduisterende werking komt het best tot zijn recht als je kiest voor op maat gemaakte raamdecoratie. Dan sluit je gordijn het raam precies af en heb je geen last van storende kieren waar alsnog licht langs kan vallen.

 

Tip #2: Een rolgordijn voor de babykamer kan altijd.

Een gemakkelijke vorm van raambekleding die eigenlijk altijd kan in de babykamer, is het rolgordijn. Je doet ‘m makkelijk omhoog zodat je kinderen er niet bij kunnen, het ziet er strak uit en de stof kun je vaak met een vochtige doek schoonmaken.

elektrische gordijnen lichtdoorlatende stof

Tip #3: Natuurlijk wakker worden dankzij elektrische raamdecoratie.

Kies je voor elektrische raamdecoratie, dan kun je die gemakkelijk op afstand besturen. Of je kunt ze automatisch laten openen en sluiten, bijvoorbeeld met een timer of door de gordijnen in de babykamer op te nemen in een scenario. Het openen van de raambekleding op afstand is ideaal: je laat je baby rustig wakker worden met daglicht dat zijn kamer instroomt als de gordijnen zich automatisch openen.

Door tip 2 en 3 te combineren help je je baby om zowel goed te slapen als fijn wakker te worden. Poweredblinds gebruikt fluisterstille motoren van Somfy voor haar elektrische raambekleding. Die motoren zijn dus niet storend voor je kindje.